Andere offizielle Informationen und Dienste: www.belgium.be

Apotheker

Als apotheker word je uitgenodigd om stabiele jodiumtabletten aan de bevolking af te leveren en alle vragen over het gebruik van deze geneesmiddelen te beantwoorden. Je hebt een belangrijke rol in het adviseren en informeren van je patiënten.

Predistributie van jodiumtabletten

Bij een nucleair ongeval kunnen verschillende radioactieve stoffen vrijkomen waartegen men zich best kan beschermen door te schuilen. Als er ook radioactief jodium vrijkomt, kan de inname van jodiumtabletten een bijkomende bescherming bieden. Jodiumtabletten bevatten ongeveer duizendmaal de dagelijks benodigde dosis voor het lichaam. Zo is je schildklier verzadigd en vermijd je de opname van radioactief jodium door het lichaam.

Voor wie?

Gezinnen met kinderen en adolescenten tot 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven halen best jodiumtabletten in huis. Hoe jonger, hoe meer kans op schildklierkanker door radioactief jodium

Rond de nucleaire sites wordt ook aan alle andere bewoners het afhalen van jodiumtabletten aangeraden. Hoe dichter bij een nucleaire site, hoe groter de mogelijke blootstelling aan radioactief jodium bij een nucleair ongeval.

Een doosje jodiumtabletten is voorzien voor vier personen, zowel voor gezinnen als voor collectiviteiten.

Hoe kan ik jodiumtabletten (bij)bestellen?

Als de apotheek zich bevindt in een noodplanningszone van 20 km of minder rond de nucleaire sites van Doel, Tihange, Chooz, Borssele en Mol-Dessel of van 10 km of minder rond het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) in Fleurus:

  • moet je altijd beschikken over een voorraad van minimaal twee dozen met 480 tabletten.
  • kan je gratis stabiele jodiumtabletten via de groothandel-verdeler bestellen: CNK 2733780 - KALIUMJODIDE COMP 480 X 10X65MG 2011;

Ligt de apotheek verder dan 20 km rond de nucleaire sites of verder dan 10 km van het IRE:

  • moet je via de groothandel-verdeler twee dozen van 240 tabletten bestellen: CNK 3641248 - KALIUMJODIDE COMP 240 X 10X65MG 2018;
  • kan je op elk gewenst moment bijbestellen;
  • moet je niet meer dan nodig opslaan (je gerichte bestellingen worden opgevolgd);
  • ben je niet verplicht een minimale voorraad te voorzien.

Geruststellen bij bijwerkingen

Wanneer de jodiumtabletten tijdens een nucleair ongeval moeten worden ingenomen, kan je patiënten geruststellen die bijwerkingen vertonen.

Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Banale bijwerkingen zoals een metaalsmaak, maag-darmklachten en een lichte huiduitslag komen meer voor, maar zijn helemaal niet ernstig en verdwijnen spontaan na het stopzetten van de inname van jodium.

Net als de meeste geneesmiddelen zijn tabletten met stabiel jodium niet geschikt voor een kleine minderheid, zoals personen die allergisch zijn voor jodium, die een zeldzame huidziekte hebben of die eerder al schildklierproblemen hadden. Als apotheker is jouw rol ook die mensen adviseren en begeleiden van de inname van tabletten met stabiel jodium bij stralingsgevaar.

Waar vind je de informatie?

Met bijkomende vragen kan je terecht bij het FAGG of bij APB.